Hopp til innhold

Et av Norges eldste og best bevarte gårdstun fra 1800-tallet, og i dag et fredet bygdemuseum.

Husantunet ligger like nord for Alvdal sentrum, mellom Glåma og Rørosbanen. Et unikt fredet gårdsanlegg med 18 ulike hus som representerer den typiske byggeskikken i Nord-Østerdal fra 1650 til 1850. Bebyggelsen er samlet i to tun: inntun og uttun, som var vanlig før 1850. Hvert hus har hver sin funksjon, bolighus og bryggerhus nært vannkilden, mens uthusene er plassert lenger nord – med høylåve for hvert dyreslag. Tunet har to bolighus, en sommer- og en vinterstue.

Tunet ble fredet i 1941, og siden restaurert før det åpnet som museum i 1958.

I perioden 15.juli til 7. august holder Husantunet åpnet med vertskap hver fredag-søndag fra kl. 12.00 til 17.00. I tillegg til dette blir det blant annet konsert 30.juli med Synnøve Brøndbo Plassen. I vinterstua kan du se den flotte Alvdalsbunaden. Og kan du finne Gurin som gjemmer seg på tunet?

Når du besøker Husantunet, kan du benytte deg av formidlingsverktøyet KulturPunkt. Dette er en digital guide bestående av lydklipp, tekst og bilder. Her kan du høre historien om Husantunet og lære om livet på gården, samtidig som du hører stemningsfull musikk og lyder

KulturPunkt finnes som app på telefonen eller her på nettet.

VI ANBEFALER OGSÅ
Aukrustsenteret
Alvdal sentrum (Steia)
Aukrustmonumentet
Lovise hytte
Sognan og gamle Folldalsvei
Nyhus Garveri

#husantunet


#opplevalvdal

...så alt du trenger å gjøre er å gå ut døra, kos deg og opplevalvdal.no